‘Snelheid is het allerbelangrijkst’

Sommige frituristen willen simpelweg lekker kunnen ‘knallen’ met een bakwand. Veel friet in weinig tijd. Dat geldt zeker voor Niels Faessen van Happy Frites Welten. “Mensen wachten bij ons zo’n vier minuten op hun bestelling.”

Happy Frites Welten in Heerlen staat bekend om goede verse friet, lekkere snacks en vriendelijke service. Mensen smullen verder van onder andere huisgemaakte zuurvlees, goulash, kipsaté, gehaktballen en satésaus.

Niels Faessen opende de zaak begin 2019. Hij heeft een aantal tafels en stoelen, maar frituurt vooral voor afhaalklanten. Dat doet hij met een Florigo-bakwand, die met blauwe neonverlichting voor extra sfeer zorgt in de zaak.

Snelle doorstroom

Naast de kwaliteit van zijn producten is snelheid erg belangrijk voor Niels. “Voordat mensen betaald hebben, liggen de snacks vaak al in de frituur. Dan hoeven ze nog maar vier minuutjes op hun bestelling te wachten. Het is hier niet zo groot, dus als het druk is, moeten we een snelle doorstroom hebben.”

Bijna geen temperatuurdaling

Hoeveel friet gaat erdoorheen op een drukke dag? “Op vrijdagen 140 tot 150 kilo. Om 14.30 uur beginnen we met voorbakken en gedurende de spits gaan we daarmee door. Ook de afbakketels werken snel en er kan veel tegelijk in. Als alle mandjes vol zitten, is er bijna geen temperatuurdaling.”

Active Triple Filtration

De frituurinstallatie van Niels is uitgerust met Active Triple Filtration. Dit geavanceerde automatische filtersysteem werkt door middel van een uniek 3-traps filtering. “Daardoor gaat mijn olie langer mee. En uiteindelijk gaat het via de leiding direct naar de vetton, dus we hoeven zelf niets te doen.”

Betrouwbare bakwand

Voor Niels moet een bakwand in de basis gewoon goed functioneren. “Ik heb eerder met een Florigo gewerkt en dat is goed bevallen. Het is een betrouwbare bakwand, want in vier jaar is er nog nooit iets kapotgegaan.”