Geschiedenis

Floris Goes heeft een idee

Eind jaren 40 neemt Floris Goes ontslag bij de drukkerij in Mijdrecht waar hij werkte. Hij besluit als eerste Nederlander om frituurovens te gaan bouwen. Hij slaat ze op bij zijn schoonvader in Utrecht, maar daar wordt het al snel te klein.

Engelse inspiratie

Goes kwam op het idee toen hij na de oorlog als militair gelegerd was op een Nederlandse basis in Wolverhampton. Daar zag hij dat Engelsen hun fish & chips bereidden op rechthoekige bakken met vet dat werd gestookt op gas of kolen en waar geen thermostaat op zat. Ries Goes: “Dat moet beter kunnen, dacht mijn vader.”

Goes ontmoet Quirinus Bakker

Bij het zoeken naar meer productiecapaciteit komt hij in 1951 uit bij carrosseriebouwer Quirinus Bakker. Die bouwde tot dan toe vanuit Kamerik (vlakbij Woerden) aanhangwagens voor de ERU kaasfabriek in Woerden (die van Goudkuipje). Goes trok met zijn vrouw zelfs bij Bakker in.

 

De breuk

De twee gaan uit elkaar. Volgens sommigen met ruzie. In 1957 startte Floris Goes zijn eigen fabriek in Woerden. Bakker stopt met de carrosseriebouw en begint met broer Jan zijn eigen merk frituuroven Perfecta.

De lopende band voor friet

In de jaren 60 produceert Floris Goes volop frituurovens voor cafetaria’s en snackbars. Onder de naam Florigo Industrie begint hij ook met de grote industriële fabrieksfrituurlijnen voor friet, chips en pinda’s. Klanten zijn bedrijven als Aviko, Smiths (nu Lays) en Duyvis.

De lopende band voor friet (2)

In 1965 wordt Kiremko B.V opgericht. Ook daar worden fabrieksproductielijnen gemaakt voor de productie van frites, chips en nog veel meer. Het komt voort uit de Quirinus Bakker-stal en het bedrijf dat de Perfecta-frituurovens verkoopt.

Spin-off: de zakkeninpakker

Oud-Florigo-werknemer Bob Prakken richt in 1980 in Woerden BluePrint Automation op. Het is gespecialiseerd in het “automatisch verpakken van niet vormvaste verpakkingen” . Die machines stoppen zakken friet (of andere producten) in dozen. Het is wereldmarktleider.

Goes houdt het op bakwanden

In 1981 verkoopt Floris Goes die fabriekstak. Hij gaat door met de fabricage van de frituurovens en bakwanden voor cafetaria’s en snackbars onder de naam Florigo Horeca b.v. Eind jaren tachtig komen zijn drie zoons in het bedrijf werken.

 

The Germans

Florigo International wordt in 2002 gekocht door het Duitse BMA. BMA bestaat in de jaren daarna uit twee takken: één die zich richt op de aardappelverwerkende-industrie en één die zich richt op de kaasverwerkende-industrie. In 2012 gaat BMA Groep Nederland failliet. Later koopt investeringsmaatschappij Festos de aardappeltak.

QBTEC schraapt ze bij elkaar

Een belangrijk moment voor de erfenis van Quirinus Bakker. Vanaf 2007 komen onder de vlag van QBTEC (met zijn initialen) verschillende frituurconcurrenten samen: Kiremko, Perfecta en Smitto.

Down Under

In maart 2015 wordt Florigo International (de fabriekstak dus) voor een onbekend bedrag verkocht aan het Australische TNA.

Florigo pand

Ducate Woerden

Florigo gaat in 2019 verder onder Ducate Woerden, samen met fabrikanten De Kuiper en Hegro. De drie blijven als zelfstandige merken opereren. De drie gevestigde fabrikanten bundelen hun kennis en krachten met behoud van hun eigen, unieke identiteit. Het voordeel voor de klanten is een volledige range aan professioneel doorontwikkelde en betaalbare frituurinstallaties.