‘Veel meer bakken met de transferoven’

Steeds meer ondernemers kiezen ervoor; een transfersysteem om friet voor te bakken. Ron Zaad van AnyTyme ’t Smulhoekje in Heerlen heeft er zeker geen spijt van. “Het scheelt echt enorm.”

AnyTyme ’t Smulhoekje verkoopt per week zo’n 1400 kilo verse friet. Sinds de nieuwe Florigo is geplaatst, in oktober 2021, gaat dat een stuk sneller. “Voorheen, toen we het transfersysteem nog niet hadden, konden we vijf kilo friet per keer voorbakken”, zegt eigenaar Ron Zaad. “Nu is het tien kilo. Dat scheelt echt enorm.”

Lees hier meer over het transfersysteem van Florigo

15 kilo afbakken

Voorbakken duurt zo’n acht minuten en de friet wordt afgebakken in één van de twee frietketels. In totaal kan ’t Smulhoekje in twee minuten zo’n vijftien kilo tegelijk afbakken. “We hebben nu HR-ketels, dus het gaat een stuk sneller.” De verse friet van ‘t Smulhoekje heeft een snijmaat van 12 millimeter.

Unieke bakwand

Echter; het transfersysteem is niet het enige wat de bakwand van AnyTyme ’t Smulhoekje uniek maakt. Voor een transfersysteem is een verhoogde bovenbouw nodig, maar omdat de ondernemer het doorgeefluik naar de achterkeuken graag wilde behouden (met warmhoudlampen), heeft dat deel van de installatie geen bovenbouw.

Door deze constructie lijkt de bakwand uit twee delen te bestaan: onder de verhoogde bovenbouw bevindt zich het transfersysteem, een vergaarbak en een 2-mands en een 3-mands frietketel met daartussenin een uitschepbox. Naast de bovenbouw bevindt zich nog een 3-mands snackketel met daarboven een bakjesdispenser en het doorgeefluik met warmhoudlampen.

Florigo AnyTyme 't Smulhoekje

Touch screen en Active Triple Filtration

De transferoven wordt standaard geleverd met een touch screen besturingssysteem. “En dat werkt perfect. Ik kan bijvoorbeeld verschillende baktijden en -temperaturen instellen.” Ook beschikt ’t Smulhoekje over Active Triple Filtration voor het filteren van de frituurolie. “De olie gaat door drie verschillende filters, dus het filtert alles eruit. Met één pomp kunnen we alle pannen bedienen en we bepalen naar welke pannen de gefilterde olie teruggepompt moet worden. Ook hebben we een leiding die de gebruikte frituurolie naar een vetton pompt.

Collega’s komen kijken

Ron weet dat hij een bijzonder exemplaar in huis heeft. “De vertegenwoordiger van Florigo komt weleens langs met ondernemers die willen zien hoe het werkt.” De transferoven neemt letterlijk een hoop zwaar werk uit handen, weet Ron. “Als je nagaat dat je per vijf kilo vijf keer moet scheppen en bij elke schep drie keer moet aftikken, dan weet je wel dat het op een gegeven moment zwaar wordt. Logisch dat steeds meer ondernemers voor dit transfersysteem kiezen.”